Det blir aldrig långtråkigt med Erik

Erik föddes med autism och utvecklingsstörning. Han fick diagnosen när han var 1,5 år gammal. I samband med det blev Erik berättigad personlig assistans. När han var ungefär fem år fick han även diagnosen ADHD. Inledningsvis hade Erik kommunen som assistansanordnare men sedan 2004 är han kund hos A-Assistans. Han har nu fyra assistenter som hjälper honom dygnet runt.

 

Erik Järnväg 2

Hanna är arbetsledare och personlig assistent åt Erik. Hon har jobbat med honom sedan han var drygt 10 år, så de känner varandra väl.
– Erik är en härlig kille som jag tycker väldigt mycket om, han har skön humor och skrattar ofta. Jag trivs verkligen med Erik och mitt arbete, berättar Hanna.

Erik pratar inte. Istället pekar han på bilder för att kommunicera. Genom att peka på bilder i en pärm som han alltid har med sig visar han vad han vill och inte vill. I pärmen finns ett schema så att Erik hela tiden har koll på vad som ska hända härnäst. 

Det är viktigt för Erik med tydlighet och ordning. På väggen i lägenheten sitter därför ett årsschema, ett månadsschema och ett dagsschema. Här sätter assistenterna upp bilder på allt som ska hända så att Erik vet. När Erik duschat och ätit frukost på morgonen bestämmer han tillsammans med sin assistent vad de ska göra under dagen. Vissa aktiviteter återkommer varje vecka och andra planeras utifrån Eriks önskemål.

Erik jobbar några dagar i veckan. Han mockar hästboxar på travbanan, packar upp dricka i en butik samt hjälper till att bära ved eller skotta snö. Fredagar brukar innebära en tur till badhuset och middag på restaurang, antingen med några kompisar eller med någon av assistenterna. Förutom detta hinner Erik med aktiviteter i form av ponnytrav, gympa och musik. Erik älskar dessutom att promenera och cykla. Gärna förbi stationen där han kan stå i timtal och titta på tåg och bussar.För sju år sedan flyttade Erik hemifrån och bor nu i en egen lägenhet. Hans assistenter jobbar hos honom ett dygn i taget, sedan byts de av. Varannan månad har hela arbetsgruppen och Eriks föräldrar möte med Peter, deras kontaktperson på A-Assistans. Syftet med mötena är att säkerställa att allt fungerar som det ska.

Eriks pappa Lars, har bara gott att säga om Eriks personliga assistans.
– Att Erik får möjlighet att ha de här otroliga assistenterna i sitt liv betyder enormt mycket för Erik och hans utvecklingsmöjligheter. Även för oss föräldrar innebär det en stor trygghet att veta att Erik mår bra och får leva sitt eget liv. Jag kan inte med ord beskriva den tacksamhet jag känner som förälder.
– Tack vare personlig assistans kan Erik leva sitt liv på sina egna villkor, där han själv bestämmer. För oss assistenter gäller att vara lyhörda och ställa upp på det Erik vill, säger Stefan som varit assistent till Erik i fyra år. Det blir aldrig långtråkigt med Erik, det är alltid nya saker på gång! 


Senast uppdaterad 11 februari 2021