Att vara ute i naturen är det bästa jag vet

Håkan Eriksson beskriver sig själv som en industrikille. Det kanske inte är så konstigt med tanke på att han arbetat på olika positioner inom tillverkande industri i drygt trettio år. Under många av dessa som chef med personalansvar för flera hundra personer. Fram till för några år sedan bodde Håkan och hans fru Monica i en jordbruksfastighet men har nu flyttat till en lägenhet i Hudiksvall. Håkan har atypisk Parkinson. De första symptomen kom för arton år sedan och fyra år senare var han tvungen att sluta arbeta.

Håkan

Håkan är en social person som älskar att vara ute och träffa folk. Bland annat håller han kontakten med sina gamla chefskollegor. De åker på studiebesök på olika ställen och äter lunch tillsammans då och då. Förutom det åker Håkan gärna på musikkvällar och lyssnar på spelmansmusik, går på utställningar på museets, skjuter luftgevär eller lyssnar på ljudböcker på biblioteket.

– Det absolut bästa jag vet är att vara ute i naturen, berättar Håkan. Jag försöker komma ut så ofta jag kan. Tyvärr kan jag inte jaga längre men min assistent Annika och jag brukar fiska strömming vid kajen. Sen har jag och Monica en vallstuga och en sjöbod som vi åker till så ofta vi hinner. När vi är ute åker jag ofta eloped och Annika cyklar, säger Håkan. Jag har skaffat en ramp till elopeden så jag kan ta med den i bilen. Det innebär en enorm frihet.

Håkan och Monica har tre barn och sex barnbarn som alla bor i Stockholm med omnejd. De åker dit och hälsar på några gånger per år och ibland kommer även barnen med familjer till dem på besök.

Håkan har haft personlig assistans i elva år, först via kommunen och de senaste åtta åren via A-Assistans. Just nu är det hans fru Monica och assistenten Annika som delar på ansvaret.

Håkan berättar att det är viktigt att hans personliga assistenter är utåtriktade, sociala och tycker om att hitta på roliga saker. Han var själv med och rekryterade Annika och det märks att de trivs tillsammans. Annika har arbetat som personlig assistent på A-Assistans sedan 2009 och med Håkan sedan 2012.
– Att ha personlig assistans betyder väldigt mycket för mig, säger Håkan. Alternativet skulle vara att sitta hemma i en fåtölj och se på TV hela dagarna. Det skulle jag inte trivas med. För mig innebär det både en trygghet och en frihet att ha personlig assistans.
– Det bästa med A-Assistans är den positiva andan som råder inom företaget. De finns alltid nära till hands när jag behöver dem och jag känner mig alltid välkommen när jag hälsar på. Det känns väldigt bra, avslutar Håkan.


Senast uppdaterad 18 februari 2021