”Jag kan bo själv och göra det jag vill”

”Jag kan bo själv och göra det jag vill”

Karin Jonssons assistent Sandra fixar med Karins hår

Karin Jonsson är en glad tjej med glimten i ögat som sprudlar av energi. Hon är 27 år och bor sedan sju år i en egen lägenhet i Hudiksvall. Karin trivs i sociala sammanhang och lever ett aktivt liv. Det bästa hon vet är att umgås med sina vänner, gå ut på krogen och dansa.

Karin föddes med en CP-skada. Skadan i hjärnan gör att hennes muskler är försvagade vilket innebär att hon inte kan gå. Hon tar sig fram med hjälp av en permobil. Karin har personlig assistans dygnet runt. Totalt är det fyra personer som arbetar med Karin, en av dem är Sandra Karlstrand.
– Jag har arbetat med Karin i drygt fem år nu. 2010 hade jag precis flyttat till Hudiksvall och var på jakt efter ett nytt jobb. Jag hade jobbat som personlig assistent tidigare och kunde tänka mig att fortsätta med det. Så en dag såg jag Karin ute på stan och tänkte ”henne vill jag jobba med”. Jag tog mod till mig och gick fram och frågade och fick jobbet. Jag tycker om att jobba med Karin, hon är aktiv och rolig. En schysst brud helt enkelt, säger Sandra.

Det märks tydligt att Karin och Sandra trivs ihop. De skojar med varandra och skrattar mycket under intervjun.

Karin och Sandra ler tillsammansKarin är en social tjej som trivs när det är fullt upp. På måndagar jobbar hon på ett bibliotek några timmar och sen har hon drama. Tisdagar innebär jobb på en daglig verksamhet och träning hemma. Onsdagar är det bowling och körsång som gäller och torsdagarna är fyllda av musik och innebandy. Karin är målvakt! På fredagar är Karin ledig och tycker om att vara hemma och pyssla. På helgerna är det fullt upp med vänner, krogbesök och dans.
– Det bästa med att ha personlig assistans är att jag kan bo själv och göra det jag vill, berättar Karin. Det innebär en stor frihet för mig. Jag har även en egen bil vilket gör att jag kan åka vart jag vill, när jag vill. Att bo på ett gruppboende skulle inte vara något för mig, det skulle jag inte vilja.

Karin tycker om att resa. På vintrarna brukar hon följa med en kompis till fjällen och åka skoter, ibland åker hon på kryssning till Finland och någon gång per år åker hon utomlands. Senast gick resan till Teneriffa.

Porträttbild på Karin JonssonKarin har haft personlig assistans sedan hon var liten. På A-Assistans har hon varit kund sedan 1999.
– Fördelen med A-Assistans är att de finns nära tillhands. De är lyhörda och lyssnar på vad jag vill. Jag väljer själv vilka som ska vara mina personliga assistenter och det är viktigt för mig. Om man ska jobba med mig så är det viktigt att man tycker om att göra olika saker och att man har humor, säger Karin och ler.

 

Tillbaka till referenser